Copingflexibiliteit

Het High Impact Learning model illustreert dat de essentie van leren zit in zeven bouwstenen.

Deze 7 bouwstenen worden hieronder uitgelegd en vormen de basis voor de leersituatie:

(Dochy, Segers & Dochy, 2020)

  • Vertrekpunt leerproces: gevoel van urgentie, hiaat of probleem

    Het vertrekpunt van een leerproces binnen de training wordt altijd gevormd door een gevoel van urgentie, hiaat of probleem. Waarom begint iemand iets te leren? Wat mag of moet het startpunt van dit leerproces zijn? Door deze vragen als uitgangspunt te nemen bij de leersituaties van de training creëer je een zekere mate van urgentie bij de deelnemer wat bevorderlijk is voor het leerresultaat. 

  • Verantwoordelijkheid deelnemer over eigen leren en professioneel handelen

    Geef de deelnemer verantwoordelijkheid over zijn eigen leren en professioneel handelen. Hierbij maakt hij tijdens leersituaties zo veel mogelijk eigen keuzes en is hij actief betrokken bij het construeren van zijn eigen leerproces. 

  • Leren is een sociaal proces

    Leren is een sociaal proces. Het is belangrijk dat informeel leren gestimuleerd wordt tijdens leersituaties in de training en daarbuiten. Mensen leren namelijk als ze samenwerken, ervaren, herhalen, elkaar feedback geven en opgedane kennis delen. 

  • Online én offline leren

    Online en offline leren worden gecombineerd waarbij online leren altijd ondersteunend is aan het offline leren. Dit onderdeel wordt uitgelegd bij blended learning. 

  • Leren is actief

    Leren is actief en gebeurt door het uitwisselen van informatie, discussie voeren, een probleem in een groep bekijken, feedback zoeken, geven en krijgen. Deze activiteiten en momenten van kennisdeling vinden plaats tijdens het samenwerken aan herkenbare, realistische vraagstukken, problemen of opdrachten tijdens leersituaties van de training. 

  • Open houding deelnemer en trainer

    Deze pijler kenmerkt zich als ‘houding’ die doelt zowel op de deelnemer, de trainer. De trainer stelt zich flexibel op om het leren zo te ondersteunen en faciliteren dat flexibiliteit mogelijk is. Hij of zij staat open voor wat er spontaan uit de leeromgeving komt, kunnen afwijken van vaste kaders ten voordele van sterke leermomenten en bouwen prikkels in de leeromgeving van de training om dit ‘leren’ aan te moedigen. 

  • Leren en evalueren lopen door elkaar

    Tijdens de leersituaties binnen de training lopen leren en evalueren door elkaar. Elk evaluatiemoment is een kans om te leren dat resulteert in nieuwe kennis en inzichten. Het is belangrijk dat er tijdens de training geïnvesteerd wordt op een continue feedback en reflectiedialoog. 

Share by: